UPDATE: De coronamaatregelen vanaf 29 juli

Gepubliceerd op dinsdag 28 juli 2020 15.13 u.
De Nationale Veiligheidsraad kwam op 27 juli opnieuw samen om een verdere verstrenging van de coronamaatregelen te bespreken, bovenop wat reeds van toepassing is sinds 25 juli. Welke extra maatregelen gelden vanaf woensdag 29 juli?
 • De sociale bubbel wordt weer kleiner. Elk individu mag niet langer 15 personen per week toelaten tot de eigen sociale bubbel. Vanaf 29/7 mag elk gezin (alle personen die onder hetzelfde dak wonen) nauwere contacten hebben met 5 andere personen. Dit moeten de komende 4 weken ook steeds dezelfde personen zijn. Kinderen jonger dan 12 zijn niet inbegrepen in deze telling. 
 • Niet-begeleide bijeenkomsten zoals bijeenkomsten van vrienden en familie zijn beperkt tot max. 10 personen (kinderen onder 12 jaar niet meegerekend). Deze limiet geldt ook voor recepties en banketten.
 • Voor zomerkampen, speelpleinwerking en de organisatie van begeleide acitiviteiten zoals sporten wordt een uitzondering gemaakt. Daarvoor gelden nog altijd de regels die reeds van toepassing waren.
 • Voor evenementen die onder toezicht en volgens protocollen plaatsvinden, zijn de burgemeesters verantwoordelijk voor een nauwgezette herevaluatie van de activiteiten die zij op hun grondgebied organiseren of reeds hebben toegestaan, rekening houdend met de epidemiologische evolutie. In ieder geval zullen de evenementen die een groot publiek trekken strikt beperkt blijven tot een maximum van 100 personen binnen en 200 personen buiten, waarbij verplicht een mondmasker moet worden gedragen. Het kan ook alleen op voorwaarde dat de veiligheidsvoorschriften en -protocollen strikt worden nageleefd.
 • Telewerk wordt waar mogelijk sterk aanbevolen om te veel contact tussen collega's te vermijden.
 • De regels die eerder golden in winkels, nl. je boodschappen alleen doen (of vergezeld van een minderjarige die onder hetzelfde dak woont of een persoon die hulp nodig heeft) gedurende maximum 30 minuten (behalve op afspraak), worden weer van kracht.
 • Om drukte op drukbezochte plaatsen in het land te voorkomen, wordt de maatregel om burgers gratis treintickets toe te kennen, uitgesteld tot september.
 • Voortaan geldt er registratieplicht bij sportlessen en in wellnesscentra om de contactopsporing te versterken.

Maatregelen vanaf 25/7: Verdere verplichting voor mondmaskers

Mondmaskers waren reeds verplicht op het openbaar vervoer, in winkels, bioscopen, theater- en concertzalen, musea, kappers en bibliotheken. Vanaf 25 juli geldt dit voor alle drukke plaatsen, publiek of privé, en in openbare gebouwen. In horecazaken moet je nu een mondmasker dragen als je je verplaatst, bv. om naar het toilet te gaan of wanneer je binnenkomt of vertrekt. Als je aan tafel zit, mag je het mondmasker afzetten.

In de gebouwen van lokaal bestuur Kampenhout (gemeentehuis, OCMW, Villa Lucie, sporthal, bib) is het dragen van een mondmasker reeds verplicht sinds 2 juni. Voor een bezoek aan onze gebouwen en aan onze dienstverlening verandert er dus niets. We werken nog altijd uitsluitend op afspraak. Alle informatie daarover vind je HIER.

Kom je naar onze dinsdagmarkt of plan je een bezoek aan het recyclagepark? Dan zal je vanaf nu verplicht een mondmasker moeten dragen. Dat geldt ook voor wie zijn/haar kinderen komt afzetten of ophalen aan onze vakantiewerkingen. Ook op de winkelparkings aan Kampenhout-Sas geldt deze verplichting. Meer info vind je HIER.

Nachtwinkels vroeger dicht, registratieplicht in horecazaken

Naast de verdere verplichting voor mondmaskers legde de Nationale Veiligheidsraad nog enkele verstrengde maatregelen op:

 • Nachtwinkels gaan verplicht dicht om 22 uur ’s avonds en niet meer gelijktijdig met de horeca om 1 uur ‘s nachts.
 • In horecazaken geldt voortaan registratieplicht. Er zal gevraagd worden je contactgegevens achter te laten voor de contactopsporing. Uitbaters moeten deze gegevens 14 dagen bijhouden.
 • De verdere versoepelingen vanaf 1 augustus voor bezoekersaantallen voor evenementen komen er niet.
 • De contactbubbels van 15 personen blijven behouden.
 • De gemeente zal zelf extra maatregelen kunnen nemen om lokale uitbraken beter te bestrijden.
 • Wie terugkeert uit vakantie moet 48 uur op voorhand een formulier invullen, ongeacht het vervoersmiddel (auto, vliegtuig, …). Dit formulier vindt u via: https://travel.info-coronavirus.be/nl.
 • De regels voor wie uit het buitenland terugkeert, blijven hetzelfde:
  • Kom je terug uit een gebied met code oranje? Dan is het aangeraden om een test te laten afnemen en in quarantaine te gaan.
  • Kom je terug uit een gebied met code rood? Dan zijn een test en quarantaine verplicht.
  • De nodige informatie vind je op: https://diplomatie.belgium.be/nl.

Strengere controles

Om de situatie onder controle te houden, werd beslist om binnen de politiezone Kastze ook strenger en proactief te controleren op het naleven van deze regels. Duidelijke inbreuken zullen geverbaliseerd worden. Hou je dus aan de regels, want boetes kunnen oplopen tot 250 euro.

Heb je vragen?

 • Algemene informatie vind je op: www.info-coronavirus.be/nl/.
 • Heb je vragen over de maatregelen? Raadpleeg dan de lijst met veelgestelde vragen. Je kan deze hieronder downloaden. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen, dan kan je altijd een mail sturen naar corona@kampenhout.be. We proberen je zo snel mogelijk verder te helpen.
 • Wil je in juli of augustus een evenement organiseren? Via onze infogids die je onderaan deze pagina kan downloaden, ontdek je wat de regels zijn.
 • Tijdens de coronacrisis zal er regelmatig gecommuniceerd worden via onze facebookpagina of onze digitale nieuwsbrief. Nog niet ingeschreven? Doe het dan snel via: www.kampenhout.be/nieuwsbrieven.
 • Be-Alert: Dringende zaken zullen via Be-Alert naar onze inwoners gecommuniceerd worden. Schrijf je in via: www.be-alert.be.