Verkoop rookmelders nog tot 31 januari

Gepubliceerd op dinsdag 7 januari 2020 10 u.
Vanaf 1 januari 2020 geldt in Vlaanderen de verplichting om in uw woning rookmelders te plaatsen. Indien u dit nog niet gedaan heeft, kan u nog tot 31 januari rookmelders bestellen via het gemeentelijk woonloket. U kan hiervoor elke maandag en dinsdag langskomen tijdens de openingsuren.

Er kunnen 2 types van rookmelders aangekocht worden:

  • Een autonome rookmelder (prijs: 16 euro).
  • Een koppelbare rookmelder (prijs: 49 euro).

OPGELET: Vanaf 1 januari worden er GEEN rookmelders meer verkocht aan het OCMW-onthaal. Momenteel is onze voorraad uitgeput, maar u kan wel nog altijd een bestelling plaatsen aan het woonloket. We verwachten ten vroegste in februari een nieuwe levering. Van zodra uw rookmelders beschikbaar zijn aan het woonloket, geven we u een seintje. We vragen om steeds gepast (cash) te betalen.

Rookmelders verplicht

Woningbranden eisen in België enorm veel slachtoffers. Bovendien merken we al een aantal jaren op dat branden zich veel sneller ontwikkelen dan vroeger. Naast het vermijden van brandrisico’s in en om de woning, is het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan. Vanaf 1 januari 2020 is het verplicht, in Vlaanderen, om in iedere woning per bouwlaag een rookmelder te hebben.

Veel te weinig mensen weten dat als er ’s nachts brand uitbreekt u heel weinig kans heeft om tijdig wakker te worden. Als u slaapt, ruikt u immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend.

Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens!

Als het brandt in een woning, is het belangrijkste dat heel de familie zo snel mogelijk wakker is. Rookmelders vervangen ‘s nachts dus uw ogen, oren en neus en waarschuwen u op tijd. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen (bv. wie neemt de (klein-)kinderen mee, langs welke weg kan u naar buiten, waar hangt een sleutel,…).

Meer info: woonloket@kampenhout.be of 016 65 99 18